torsdag 13 oktober 2011

Oknytt & väsen på Öland - Foto & sevärdheter

Czon med konstkollektivet Underground will take over bjuder nu in alla till de lokala oknyttens historier med en utförd skyltkupp på olika platser på Öland.

Vi har studerat de lokala sägnerna & pratat med lokalbefolkningen i områdena under ett halvårs tid, resultaten de fått fram har gått till att trycka upp nya sevärdhetsskyltar med sägnerna bildsatta.

Underground satte upp 6st nya sevärdhetsskyltar vid Källa ödekyrka, Byrums Raukar (Blå Jungfrun), Byxelkroken (Blå Jungfrun), Borgholms slottsruin, Gråborg och vid Södra Möckleby.
Vi har nu "samtal" med bla. museum, kommun & publika lokaler på Öland för att skänka bort de 6st extra skyltarna som trycktes upp så att alla kan ta del av dessa även i framtiden.

Bilden ovanför fr.utställningen : Oknytt & andra förföriska väsen på Öland / 2011. Den föreställer den hemsökta platsen vid Södra Möckleby´s (Degerhamns) rödfyrar där Bergsfrun sägs hålla till.

Over & out / Czon & Underground will take over

2 kommentarer:

Erik M sa...

Fotot påminner mycket om gudinnan Hel. Undrar också, lite förstrött om er bergsfru är densamma som bergfrun utan s lite längre norrut i landet, eller Gruvrået i Bergslagen, men det är hon väl... Tycker initiativet med skyltarna är så bra att jag inte vet till mig - Pintorpa-frun på Eriksbergs slott, samt Jungfruhögen i Brunflo - där man faktiskt hittat en rikt smyckad kvinnograv med guld från folkvandringstiden - är de första platser, som rinner mig i sinnet just nu. Det finns säkert många många fler..

Oknytten i Underground sa...

Tack Erik, tror att det är olika Bergsfruar och gruvrån beroende på var man är i landet. Oknyttet i Pintorpa har vi inte hört talas om innan, låter onekligen intressant;)
Brunflo har vi pratat om och Hel är helt fantastisk, vacker och trevlig, Vi träffade på henne och Gånglater i Nifelheim för några vackra bilder (vi plåtade dem vid Arx & Nimis). Hon kommer garanterat dyka upp framöver;)