söndag 23 oktober 2011

Källa ödekyrka (oknytt, spöken & väsen)

Ovanstående kulturminnesskylt uppsatt under hösten 2011 vid Källa ödekyrka på Öland.
Kulturhistorisk sevärdhet ; oknytt, sägner & folktro. Källa ödekyrka.

Från början en hednisk off erkälla som dyrkats av de som vallfärdade hit för att få bot av källrået. Källan sägs ha blivit igenfylld av "säkerhetsskäl" då kristendomen började få grepp om norden, den återupptäcktes 1960 efter att folk påstås sett ett källrå sittandes i västra hörnet. Källan hade då varit bortglömd i mer än 700år. I en kamp för att stoppa elaka oknytt och väsen så helgades byggnaden 1166 åt St.Olof. 1888 föll kyrkan in i glömska och den övergavs. Utanför muren på den Norra och Nordvästra sidan begravdes alla orena och självspillningar. Eftersom man inte fick bära dessa genom portarna fanns där en klyvspetta där man tog över dessa. En teori om de stora liggande gravstenarna som finns här är att de är till för att"jordfästa" de begravda så att de inte skulle återkomma igen efter sin bortgång. Själva ordet jordfästa innebar från början att man pålade fast de döda och begravda så att de inte skulle kunna återkomma som gastar. Den senaste man känner till som ligger begravd på den norra sidan av kyrkan är den omtalat vackra Linnea som mördades på julen 1884, hon var då gravid utanför äktenskap och förklarades således som oren. Grannar till källa ödekyrka säger sig ofta nattetid höra ljud och se ett kvinnligt väsen vandra omkring och leta med en stor lykta. De som bor längre bort från kyrkan ser ibland olika gestalter som de tror är Källa´s väktare och går inte innanför murarna efter skymmningen. Vi och de som ibland kallas Källas väktare vet att lösenordet är 17 och att svaret finns dolt inne i kyrkan.

Sökord : Källa, Källa ödekyrka, väsen, skepnader i skymningen, vålnad, spöke, irrbloss, oknytt, gengångare, vampyr, sägen, sägner, folklore, Öland, 

6 kommentarer:

WiccaQueen sa...

Tack, tack o tack.
Den finaste informationen om kyrkan som jag läst o den vackraste bilden därifrån. Såg skylten utanför kyrkan, Förstår att Ni forskat länge för att få ihop den o märkte att ni även kollat igenom häxsidor på webben.
WiccaQueen

WiccaQueen sa...

Tack, tack o tack.
Den finaste informationen om kyrkan som jag läst o den vackraste bilden därifrån. Såg skylten utanför kyrkan, Förstår att Ni forskat länge för att få ihop den o märkte att ni även kollat igenom häxsidor på webben.
WiccaQueen

Anette Grinde - anettegrinde.blogspot.com sa...

Tackar, tackar.

Känner ni till mer om Källa Ödekyrka? Har ni skrivit mer än detta?

Anette

admin för : Oknytten i Underground ;) sa...

Hej Anette, vi har inte skrivit mer om det men samlat en massa info för sevärdehetsskyltarna som sattes upp i höstas;)

Tror vi har pratat med de flesta i närområdena, kollat arkiv etc.

Bara skriv här eller maila så skall jag vb:a dina frågor etc till de personerna som arbetade med att få fram texten;)

Anette Grinde - anettegrinde.blogspot.com sa...

Vet ni någon om kommentaren här; http://anettegrinde.blogspot.com/2012/02/upplev-sverige.html - som talar om pengar från Riksantikvarieämbetet?

A..

admin - oknytten i underground;) sa...

Hej A.
Har kollat med de två andra som också pratat med de flesta grannarna och de som kan mycket om kyrkan. Ingen av oss har hört något om detta. Dock pratade vi mycket med Riksantikvarieämbetet sommaren och hösten 2011 om kyrkan.

Det finns en extremt kunnig guide till kyrkan och han bor väldigt nära den. Tror att han är en av Källas Väktare. Kolla med honom, han har nog stenkoll på läget;)
(de flesta på Norra Öland vet vem han är)