torsdag 22 december 2011

Vintersolståndet, Midvinterblot, Lucia & oknyttens natt.Denna natt är den längsta & mörkaste natten och det är då man skall passa på att fira ljusets återkomst och väg tillbaka med ett midvinterblot.. kl.05.20 inträder vintersolståndet. 
I folktron är denna natten farlig & man skall inte lägga sig för att oknytten är ute och härjar fritt samtidigt som djuren sägs kunna prata.
"En tröst är att vintersolståndet i århundraden inbjudit till fester, ceremonier och orgier"
(citat från DN 2008.)

När man pratar om vintersolståndet som tidigare firades på Lucianatten (13:e december) är det många som glömt att man då trodde helt annorlunda än idag.
I en almanacka daterad 1702 står följande : Den längsta natten då den kalla och olustiga Vintern tar sin början. Lussevakan sägs härleda från vintersolståndet. När de äldre valde att namnsätta den 13:e dagen i december till Lucia var det för att de trodde att Lucifer var på på drift genom nattens skumtimmar med sitt följe.

Vårt svenska lussefirande har aldrig haft något med helgonet Lucia att göra! Det traditionsenliga Luciafirande påbörjades 1927 då Stockholms Dagtidning anordnade det första luciatåget genom staden vilket blev populärt.

Många har gjort gällande att Luciafirandet kan härstamma från Juno Lucina & eller Lucetia. Hennes tempel förstördes av kristendomen men i sägnerna om hur det gick till finns det många paralleller till sägnen om Lucia (helgonet) från Syracusa. Den Lucia vi känner till i Sverige omskrivs första gången 1764 då en man utkläddes till kvinna i vit klänning, ljus i hår & änglavinglar, vilket påminner om en annan inom teologin; Lucifer, som betyder Ljusbringaren/Morgonstjärnan. Enligt Jesaja föll Babylons kung som kallades den strålande morgonstjärnan (Lucifer) ned över jorden & senare enligt Lukas 10:18 sade Jesus till lärjungarna "Jag såg Satan falla ned från himmelen såsom en ljungeld."

Vilket raskt leder vidare till oss oknytten som hjälper till med Underground will take over...
Djävulen var, enligt en gammal sägen, från början en ängel. Han blev utkastad från himlen och föll ned på jorden och vidare till underjorden. I sitt stora fall drog han med sig hela sitt stora följe av onda andar. De regnade ned i tre dagar. De som föll i sjöar och åar blev sjörån och näckar, de som hamnade vid hus och gårdar blev tomtar och vättar. I skogarna blev de till skogsrån och bland bergen blev de jättar, troll och drakar.

#lucia #lucifer #midvintersolstånd #czon #13dec

Inga kommentarer: